Het Hugo Claus project

Categorie: 
AVRO Radiotheater

Vier toneelstukken van Hugo Claus

Synopsis

In co-productie met de AVROTROS en in samenwerking met het Nationale Toneel en het Nederlands Toneel Gent produceerde Palentino de hoorspelopnames van vier toneelstukken van Hugo Claus. In de Week van het Avro Radiotheater (29 december 2014 t/m 02 januari 2015) waren Een bruid in de Morgen, Pas de Deux, Vrijdag en de Verzoeking te beluisteren op Radio 1. De uitzendingen zijn terug te luisteren op http://www.radio1.nl/hugoclaus

Een Bruid in de Morgen

Een Bruid in de Morgen is een beklemmend familiedrama. De moeder van een aan lager wal geraakte familie ziet als enige uitweg haar zoon uit te huwelijken aan een rijke nicht. Maar de band tussen de zoon en zijn zuster is te sterk.

Cast: Ann Miller, Servé Hermans, Bert Luppes, Chris Thys, Els Dottermans,

Pas de Deux

Een acteur en een actrice repeteren een liefdesscène en raken verstrikt in hun eigen gevoelens die ze, jaren na een kortstondige relatie, nog steeds voor elkaar blijken te koesteren.

Cast: Mark Rietman, Vincent Linthorst, Antoinette Jelgersma

Vrijdag

Georges Vermeersch is vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij heeft vastgezeten voor seksuele handelingen met zijn tienerdochter. In een lange vrijdagnacht drijft hij met zijn vrouw, haar minnaar en hun dochter, in de vorm van een hoogmis, de duivels uit het verleden uit.

Cast: Ariane Schluter, Stefan de Walle, Vincent van der Valk & Sallie Harmsen

De Verzoeking

De Verzoeking is het verhaal van de bejaarde non Mechtild. Ze vertelt over haar huldiging t.g.v. haar 60-jarig jubileum als non. Ze is ziek en blind en verblijft het liefst in haar cel. Toch zal ze het middelpunt van feestelijkheden zijn. Tijdens de receptie vloeit de wijn rijkelijk. Onder invloed hier­van meent ze dat de bisschop de vader van haar doodgeboren kind is. In flarden laat de gehuldigde het verleden aan zich voorbij trekken. Hoe zij werd uitgehuwelijkt en hoe zij in haar miskraam een teken zag om haar aardse echtgenoot in te ruilen voor de nukken en grillen van de Hemelse Bruidegom. Haar leven wordt ons toeschouwers duidelijk, de feestgangers denken echter dat ze een visioen heeft en met heiligen in contact is getreden.

Cast: Betty Schuurman

Uitzendjaar
2015
Regie
Peter te Nuyl
Camera
Geluid
Cast
Ann Miller, Servé Hermans, Bert Luppes, Chris Thys, Els Dottermans, Mark Rietman, Vincent Linthorst, Antoinette Jelgersma, Ariane Schluter, Stefan de Walle, Vincent van der Valk & Sallie Harmsen, Betty Schuurman
Uitzenddatum
Categorie
AVRO Radiotheater
Uitzenddata
Gemaakt voor
AVROTRO, Het Nationale Toneel en het Nederlands Toneel Gent